28. februar 2011

Etter Katrina // Etter Gustav

Krazy
I anledning at NRK har begynt å vise Treme så fikk jeg lyst til å poste noen bilder fra New Orleans da jeg besøkte paps der i 2008. (Han bodde forsåvidt i Baton Rouge, men New Orleans er ganske så mye mer stas så vi møttes der istedet.)

Jeg var der rett etter orkanene Gustav og Ike, og fikk med meg både orkanregn i New York og New Orleans, ekstrem værmeldingsinteresse (jeg fløy igjennom Ike på vei ned ...) og at paps plutselig var utilgjengelig en uke da Gustav hadde tatt knekken på strømmen i store deler av Baton Rouge. Det man fikk av nødstrøm måtte helst gå til matlaging og ikke skyping med poden, merkelig nok.

Tittelen på serien kommer fra et nabolag i New Orleans som heter Tremé, og det er et av de mer suspekte nabolagene i byen. Det er et sånt sted man ofte frarådes å stikke nesa si inn i, rett og slett, både av lokale og ymse guidebøker. Noe som er ganske vanskelig å gjennomføre når det ligger rett bak det franske kvarteret og du er avhengig av å gå igjennom om du eksempelvis skal på kirkegårdstur før du skal besøke Voodooprestinna og slangen hennes. I tvserien er handlingen lagt til rett etter Katrina, og selv i 2008 var store deler av byen under vann og mange hadde enda ikke kommet hjem. Så byen var i aller høyeste grad fortsatt hardt prega av en av de fem mest dødlige orkanene i USA's historie, men fortsatt like klisjéfylt livsglad som ryktene sier, selv etter en tung orkansesong. Og det er vel nettopp denne livsgladheten de ønsker å skildre i serien, hvor New Orleans i seg selv både er hovedperson og kulisse. Jeg er ikke 100% bergtatt enda, men tror serien er en sånn man må «se» seg litt inn i før den blir fantastisk. Eventuelt så får jeg bare enda en grunn til å kaste bort tid og ikke skrive master, trenger jo alltid mer av det!
ØsPøs
Voodoo
Slangehatt
(Siden jeg er pisseredd slanger, så måtte paps ta bilde av voodooprestinnens slangehatt ...)
Beauty
Le Hotel
Trikk i pøsregn
Po'boy
New Orleans
Ingen hjemme
En-to-tre
Hurricanesale
Fargehus
Louis Armstrong cemetery no.1
Easy Rider
Fake
Ofring
New Orleans er et sånt sted jeg garantert kommer til å reise til igjen, for å spise jambalaya, spise gumbo, ha po'boys til lunsj, se tilfeldige parader, gå meg vill i det franske kvarteret, gå på jazzklubb selv om man ikke egentlig har noe der å gjøre, gå i Magazine street, regne bort i orkanregnet, få komplimenter fra tilfeldige transvestitter for paljettskjørtet man syntes man kunne bekle seg når man allikevel gikk der i Bourbon street, bli spurt av en annen om det er mulig å overta den metalliske regnbuekjolen din som var så utrolig flott. Jeg liker altfor godt folk som er laidback etter å ha bodd i Australia, og i New Orleans er de i flertall så det er enda et pluss i boka.

Og hvem vil vel ikke dra til et sted hvor du kan få jazzbegravelse når man først legger på røret?

2 kommentarer:

Smygfisken sa...

jeg drømmer om en sørstatstur. da jeg var yngre var det california som stod høyest, så ble det new york.. nå er det sørstatene. (men sier fremdeles ikke neitakk til en tur til noen av de andre stedene heller..)

Hildebilde sa...

Hva med en rundtur? Begynne i New York, så ned til sørstatene før California som avslutning. Det skulle jeg gjort, om jeg vinner i lotto en dag.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...