9. oktober 2012

Paris i mitt hjarte

I utgangspunktet liker jeg å holde «stedene» mine i typ Roma, Paris og lignende litt for meg selv, men siden jeg allikevel lånte bort Paristipsene mine til en jeg kjenner nå nylig, så tenkte jeg at de kanskje kunne deles her også. Jeg er ikke så opptatt av å lobbyere for de mest typiske turiststedene siden de stort sett klarer seg fint, men mer mat og ting litt utenfor allfarvei. Særlig mat, ser det ut som.

Metrostopp: Hôtel de Ville (Generelt et greit utgangspunkt om man vil vandre rundt på Île de la cité, i Marais og Saint-Germain-des-Prés)


Chez Hannah (54, rue des Rosiers)
I det jødiske kvarteret ligger det flere steder som hevder at de har verdens beste falafel, og Chez Hannah er vår favoritt. Om man har vært på Pompidou eller skal surre rundt i Marais' labyrinter, er dette stedet for en matbit på veien.
Shakespeare & Co. (Rett i nærheten av Notre Dame, på St Germain-des-Prés siden)
Litt klisjé bokhandel å besøke, men jeg liker den nå veldig godt allikevel. De er åpne helt til elleve om kvelden, alle dager, og det er generelt ganske rolig og lite turister der etter åtte-ni. (Var der kanskje etpar ganger for mye, kanskje..) Vi var på et foredrag om kunstnerpar som var ganske staselig, og da fikk vi også se flere utenlandske og noe spaca kunstnere/forfattere/med mer som har slått seg ned i Paris. De er ofte verdt turen i seg selv. Shakespeare har også en antikvariatdel for de som vil på skattejakt. (Men de selger ikke Repettosko, da.)

Metrostopp: Bastille
Chez Janou (2, rue Roger Verlomme)
En av mine absolutte Parisfavoritter, provencalsk mat og masse pastis rett i nærheten av Place des Vosges. Her ble vi bestiser med ettpar elskere (eller venner som de kalte seg) fra Paris/Biarritz, og de syntes vi var fantastiskt eksotiske. Chez Janou har veldig god and, fantastiske desserter og er alltid stappa av lokale. Skal også være særdeles gode på pastis ifølge ryktene. Ikke kjempebillig, men ikke så mye dyrere enn å spise middag på restaurant her hjemme heller.

Ved Bastille metrostoppet er det også engelskspråklig kino, om man vil ha litt avveksling fra alt det parisiske. Vi så Martha Marcy May Marlene, og det var slett ikke verst en kald kald kveld. 

Metrostopp: Oberkampf (Eventuelt Republique/Goncourt for Canal Saint-Martin, vi bodde så nærme at vi alltid gikk dit.)
Café Charbon (109, rue Oberkampf)
Over hundre år gammel café/restaurant med utroooolig god quiche. Perfekt for vinlunsj, og så passe hektisk ut i helgene for de som vil feste som i fin-de-siècle Paris.

Canal Saint-Martin
Favorittområde etter Belleville. Man kan vandre langs kanalen, spise og drikke på de ymse stedene rundt, sitte litt i sola og se på parisere som gjør det samme. Veldig fint tidlig på dagen, og spesielt populært på søndager. Om man går hele veien opp til Point Ephémère (190 Quai de Valmy), så kan man ta metroen videre til Montmartre fra Jaurès til Anvers/Pigalle. (Men ikke gå opp til turist-Montmartre, man bør heller holde seg nedenfor Sacré-Coeur og litt på sidene.)

Chez Prune (36, rue Beaurepaire)
En klassiker i dette området visstnok, og særs populær hos de lokale. Man må ikke finne på å bare ta en kaffe mellom 12-15 (lunsjtid, som ofte er fullbooka), da får man kjeft, men de kan også finne på å lage lunsj til deg selv om kjøkkenet er stengt mellom lunsjtid og middagstid. Ganske god kaffi har de og! (Når de ikke vil kaste deg ut.)
Sèsame (51, Quai Valmy)
Muligens litt berlinsk av seg i uttrykket? De var iallfall veldig hyggelige de som drev det, og dagens suppe pluss en bagel var en særs staselig lunsj. Her var vi ett par ganger og jobba, og det er kanskje et av de få stedene vi var hvor ikke dette ble møtt med forferdede miner. (Parisere ser ikke noe poeng i å jobbe på kafé.)

Metrostopp: Belleville
Aux Folies (8, rue de Belleville)
Vårt stamsted nummer ein. Her er det alltid massevis av mennesker hele dagen, og særlig aspirerende forfattere, kunstnere og musikere tetter fortauet. (Edith Piaf pleide visstnok å synge her) Veldig god thé a la menthe, billig vin og et perfekt sted å bare sitte for å se på mennesker. (Som jo parisere flest også elsker å gjøre.) Vi hadde ca. alle våre mest surrealistiske opplevelser her, på den bra måten altså.  Fint både i regn og sol, og særs populært i helgene. Kanskje litt slitt, men veldig koslig allikevel.

Roleau du printemps (42, rue de Tourtille)
Sykt vilkårlig vietnamesisk (trur eg?) sjappe i veggen med veldig veldig billig mat og tidenes blideste innehavere. Her er det ikke plass til så mange, og at man må dele bord med folk man ikke kjenner er selvsagt. Fantastisk fersk vårrull! Om det er fullt så kan man kjøpe seg en øl og stå utenfor til det er plass igjen. Her tror alle amerikanere/engelskspråkelige at alle rundt er franske, så mye moro man kan overhøre! Skandaløst nok har jeg ingen bilder fra dette stedet, jeg var vel altfor opptatt med å spise når vi først var innom.
Parc des Buttes Chaumont
Finfin park helt på toppen av Belleville, med et merkelig pagodefjell og franskmenn som bedriver rekreasjon. Gjerne oppå deg, der du sitter og leser boka di på benken. Mulig det også er en bar inni denne parken, men den fant jeg aldri. Ganske stas for piknik vil eg tru, og turer når man er lei boulevardene! Som kuriosa kan jeg også nevne at jeg tror noen scener i Reprise ble spilt inn her.

Metrostopp: Porte de Vanves
Porte de Vanves loppemarked, alle lørdager og søndager før to, bør man absolutt få med seg. Veldig mye yms til salgs, som gamle fotografipostkort, påskekort, vintage designklær, nips, kamerasaker, krusifikser, antikviteter, bøker, gamle skoleplansjer m.m. Det beste var igrunn å bare oppleve markedet i seg selv, jeg fikk sjangs på kanskje ti menn i midten av 70-åra bare siden jeg gikk med lekedress og sikkert så veldig 50-talls ut. Også en fordel at det er over så tidlig, så har man masser av tid til å gjøre andre ting etterpå! Jeg kjøpte meg fine øredobber, et bilde av Paris og en gladlaks med blomster, i tillegg til en sommerfuglplansje.
Ellers er det stas å bare gå gå gå og finne sine egne steder i Paris, og å spise en nutellacrêpes i Tuliereshagen og drikke Kir overalt. Er også endel spisesteder i Saint-Germain-des-Prés, men man må ikke finne på å spise i området rett bak Shakespeare & Co. Turisthælvete!

Andre obligatoriske ting som må med (spesielt om man er kunstnerd som meg) er Pompidou, Musée d'Orsay (her ble jeg forsøkt sjekka opp av museumsvakten), Louvre (om man går inn via Porte de Lions så slipper man stort sett kø) og museet for fotografi. Med mer. De har litt vilkårlige dager de har stengt, pluss langåpent og gratis innimellom, så det er verdt å gjøre litt research. Den første søndagen i måneden er det generelt gratis på alle de største. Ja, også er Ladurée i Saint-Germain-des-Prés verdt et besøk! Ifølge Eirin er det veldig stas å drikke te her, men det klarte vi aldri å få til da vi bodde der ... (De hadde en tendens til å stenge så fort vi prøvde å sette oss ned.)

2 kommentarer:

Ida Sundae sa...

Så mange fine adresser! Skal skrive ned de jeg ikke kjenner til før. Og så synes jeg den Parisboka di var nydelig! Har du bodd der (her) eller bare vært turist?

Hildebilde sa...

Tusen takk! Jeg bodde der en måned i 2012. Og har også vært turist etpar ganger.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...