19. oktober 2009

Glassklokkemandager

De mandagene hvor man står opp avsindig tidlig for å gå til tannlegen og borres uten bedøvelse, au, for så å være hjemme igjen før elleve, når de andre går til Blindern og legger seg på sofaen for å lese i "Kjønnsforskning - en innføring" men sporer av og ender opp med å lese tolv kapitler i The Bell Jar av Sylvia Plath istedet, som man har lest en og to og tre ganger før, men allikevel så treffer den like hardt hver gang og man ER Esther Greenwood, iallfall i de første hundre sidene (man er jo ikke innlagt på institusjon, tross alt) og man merker at man har den samme meningsløse følelsen over det man jobber hardt for å få gjøre, hva driver man egentlig med denne kjønnsforskningen og kunsthistorien for, hva er poenget egentlig? Skal jeg skrive master i noe jeg ikke vet hva jeg skal bruke det til? Hvorfor studerer jeg ikke litteratur? Man kan jo ikke skrive kunsthistoriemaster om Frode Grytten for eksempel, ei heller Sylvia Plath eller Johan Harstad eller Nils-Øivind Haagensen eller forfattere generelt. Sånn egentlig. Men kanskje man kan skrive om hysteriets ikonografi i fotografi? Ikke egentlig, det er mer psykologi enn kunsthistorie og det er kunsthistorie vi studerer, sånn ca iallfall.

Taket er dekt av lange remser med vimpler etter helgas oktoberfest og følelsen av å bo i et sirkus er spesielt påtrengende, selv om den generelt er der uten vimpler og discokuler og ballonger overalt.

Og som et apropos, så er jeg glad for at jeg var grei mot Aslak Nore da han kom inn i bokhandelen og nærmest krevde å få boka si på torg. Hvordan ville han takla et nei? Ville han klapsa til en stakkars bokhandler? Forøvrig hadde vi en fornøyelig samtale som gikk sånn omtrent sånn her:

Aslak Nore: Hvorfor ligger ikke boka mi på torg?
Meg (som ikke på noen måte visste at det var SELVESTE Aslak Nore!) litt usikkert:
Eh...Har du skrevet en bok du da?
AN: JA! Den heter Ekstremistan!
Meg: Åja, jeg har...lest om den ja.
AN: JA! Den må jo på torg?
Meg: Eh... Joda. Den er jo fronta i samfunn og debatt hylla vår da.
AN: Det ække en ordentelig hylle!
Meg: Å.. Men altså, den hylla er ganske populær da altså...
AN: Men den må jo ligge på torg, det skal komme skikkelig mye bra presse på den!
Meg: Det er egentlig ikke plass på torget, men vi kan jo se...
AN(særs smørblid): Ja! Se her, den får plass her, om vi tar bort denne og.. hm. Ja, se der ja, den fikk plass!
Meg: Ja, er du fornøyd da?
AN: Veldig! Hadetbra!

3 kommentarer:

L sa...

herregud, jeg blir så flau når forfattere gjør sånt...

Hildefjas sa...

Haha, ja, man mister litt respekten. Greit nok om de kommer for å snakke litt om boka si da, selv om det er merkelig og.

Smygfisken sa...

Weird!

Jeg tør ikke lese glasklokke-boka igjen. er redd for å kjenne meg for mye igjen igjen.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...