31. januar 2011

Nyhetsjunkien

Nyhetsfrokost
Jeg virkelig elsker nyheter, og kan ikke starte dagen uten minst en avis og en tur rundt i avislinkene mine på Internettet, noe som igrunn gjør frokosten rimelig langdryg. For man må jo selvsagt ta seg en runde via australske og engelske aviser i tillegg til de beste norske. Min soleklare favoritt er NRK, kanskje også litt fordi jeg kan se Nasjonalgalleriet og Håkon og Haffners byggeklosser i tillegg til alle nyhetene.

Nå om dagen er yndlingsnyheter alt som er knytta til Egypt eller Australia, så det er forsåvidt plenty å ta av i alle kanaler. Jeg skjønner demonstrantene veldig godt i forhold til at Mubarak må gå av da misnøyen har ulmet så lenge, men var de nødt til å ramponere Det egyptiske museet i samme slengen? (Jadda, de som har gjort det er nok bare hyppe på å ødelegge og bryr seg nok heller lite om Mubarak går eller ei forsåvidt.) Og ja, det er også grusomt at så mange må dø og bli skada før Mubarak forhåpentligvis trekker seg, selv om det ikke akkurat er spesielt betryggende om Det muslimske brorskapet eventuelt skal ta over. Problemene i Egypt er så mangefasettert at det er vanskelig å se en konkret løsning på det da man ikke ønsker at det korrupte trettiårsregimet til Mubarak skal fortsette, samtidig som man ikke egentlig har noe fullgodt alternativ til å ta makta sånn som det er nå. For selv om ElBaradei virker som en ålreit fyr, så har han tross alt ikke oppholdt seg i Egypt på en stund og er dermed ikke nødvendigvis et førstevalg for de unge og arbeidsløse frustrerte mennene som Egypt har i overflod. (Okei, her bør jeg nok kutte all politisk prat da jeg enn så lenge i akkurat er ekspert på egyptisk politikk på tross av alt jeg har lest og selv fått høre av egyptere da jeg var i Egypt...) Av og til skulle jeg kanskje ønske at jeg studerte statsvitenskap av noe slag forsåvidt, og ikke var kunsthistoriker.

Det er forøvrig veldig rart å tenke på at jeg for bare en måned siden vandra mellom Tutankhamons gullmaske og sarkofager pluss ting fra Amarna og Djeser djeseru i Det egyptiske museet for så å se bilder og video av hvordan de har knust uerstattelige trebåter og figurer helt uten mål og mening. Og halshugd mumier, ikke minst. Akk ja, dette er nok mest av alt et hjertesukk fra kunsthistorikeren/hobbyegyptologen i meg. Det er litt som da taliban sprengte buddahene i Bamyan i 2001, det er så utrolig meningsløst å angripe verdensarv på den måten.

2 kommentarer:

Smygfisken sa...

Opprør altså. burde vært forbudt.

Hildebilde sa...

Nja. De må jo gjerne gjøre opprør, men kanskje litt lenger unna kulturskatter. Det hadde jeg satt som minimumskrav om jeg var diktator.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...